Example / 2005 / Volume / Post CS gebouw / Mediamatic / Amsterdam

Het Post CS gebouw was origineel een uitgestrekt complex naast het Centraal Station van Amsterdam, het deed dienst als postsorteercentrum voor het toenmalige staatspostbedrijf PTT. Het is ontworpen in de jaren vijftig door Piet Elling vanuit het functionalisme. 

Begin deze eeuw is men begonnen met het herstructuren van het gebied rondom het Centraal Station, waardoor er maar een deel van het voormalige PTT gebouw behouden is gebleven. In 2009 zal het overgebleven deel van het gebouw volledig worden verbouwd. Tot die tijd is het gebouw verhuurd aan diverse culturele instellingen en bedrijven, waaronder het Stedelijk Museum en Mediamatic. Hierdoor is het gebouw nu deels openbaar geworden.

Sinds de nieuwe gebruikers hun intrek hebben genomen in het gebouw zijn er allerlei nieuwe indelingen geïmproviseerd, waardoor de heldere structuur van het gebouw vrijwel niet meer zichtbaar is. Je komt alleen nog overal in het gebouw de karakteristieke kolommen tegen die onmiskenbaar verbonden zijn aan het functionalisme.

Voor Example zijn zeven kolommen, in de staat waarin ze nu verkeren, zeer natuurgetrouw gekopieerd. De vrijstaande kolomobjecten staan willekeurig opgesteld, in een ruimte op de begane grond (Mediamatic) waar ook nog twee originele kolommen aanwezig zijn.

Het werk maakt de bezoeker niet alleen bewust van de heldere lay-out van het oorspronkelijke ontwerp, maar vestigt ook de aandacht op de kleinste details in het gebouw.