nl
en

Confetti / 2011 / Sporthal Arcus / opdracht / Wijchen

 

De enorme sportzalen van het nieuwe sportcentrum ‘Arcus’ in Wijchen zijn hermetisch van de buitenwereld afgesloten. Van alle dagelijkse bedrijvigheid in de zalen is buiten helemaal niets te zien of op te merken. 

 

‘Confetti’ is een reactief kunstwerk. Op het plein voor de sporthal is een vertaling in licht, kleur en ritme te zien van de activiteiten die zich in de sportzalen afspelen. Op een diverse plaatsen in het gebouw zijn er microfoons geplaatst die ‘live’ geluiden oppikken. De geluiden worden middels en computersysteem geanalyseerd en vervolgens vertaald naar een DMX signaal dat een veld met 120 RGB LED-spots op het plein aanstuurt.

 

De gekleurde spots zijn vierkant plexiglas plaatjes, die van onderaf worden aangelicht. Ze doen denken aan uitvergrote pixels van een enorm beeldscherm. De posities van de vlakjes ogen willekeurig alsof ze als confetti zijn uitgestrooid voor de ingang van het gebouw. Ze liggen wel ten opzichte van elkaar in de zelfde richting.

 

Het beeld wat ontstaat op het plein toont enerzijds letterlijk de activiteit in het gebouw. Het verbeeldt ook beweging; de continu veranderende posities van de sporters in de zalen. Als er geen bedrijvigheid is binnen dan is het lichtveld vrijwel statisch.