nl
en

Cut and Paste / 2007 / Lumineus Amersfoort / Amersfoort

 

De middeleeuwse binnenstad van Amersfoort, met zijn aaneengesloten gordels van muurhuizen en grachten, vormt het decor voor Cut and Paste.

 

Een smal scherm dat een cinematografische impressie van Kattenbroek vertoont, letterlijk een 'filmstrip', is hoog tussen twee gevels in het het centrum van de stad geplakt, voor een smalle steeg. Kattenbroek was in de jaren negentig een toonaangevende nieuwbouwwijk, een van de eerste Vinex wijken. Architectonisch geïnspireerd op de oude binnenstad moest de wijk opzien baren met haar gedurfde en speelse ontwerpen, maar ook geborgenheid bieden zoals de oude binnenstad van Amersfoort. 

Aaneengeregen, in een langzame pan-shot, komt een bonte verzameling gevels uit de nieuwbouwwijk voorbij.

 

Het camerastandpunt komt overeen met de hoogte van het scherm in de steeg, waardoor het straatleven praktisch niet in beeld komt. De herkomst van de huizen is daardoor niet meer duidelijk te herleiden en versterkt zo het effect dat de geprojecteerde architectuur een haast fysieke relatie aan lijkt te gaan met de aan de steeg grenzende huizen.

Met Cut and Paste wordt gepoogd om verleden en heden, origineel en interpretatie in één oogopslag samen te zien komen in één werk, waarin ze elkaars coulissen vormen.