nl
en

Example II / 2008 / Volume, Vol II / Badische Kunstverein / Karlsruhe (D)

Het kunstgenootschap van Baden (Badischer Kunstverein) werd in 1818 opgericht in Karlsruhe en is daarmee het op één na oudste kunstgenootschap in Duitsland. Het genootschap heeft sinds het begin van de negentiende eeuw tot op heden een actieve rol gespeeld in het tonen en ondersteunen van hedendaagse beeldende kunst. 

 

De enkele houten kolom die het cassette plafond ondersteunt in de laatste zaal van de expositie, diende als model voor Kluiter's 'voorbeeld'.

De kolom is acht keer gekopieerd, vervolgens zijn de kolommen verspreid over de diverse tentoonstellingszalen van de Badischer Kunstverein.

De vijf meter hoge, exacte kopieën richten niet alleen de aandacht op allerlei details in de schijnbaar zo neutrale ruimtes, ze maken de bezoeker ook bewust van het verschil in maatvoering tussen de diverse vertrekken.

 

Met een dubbelzinnige status, tussen object en pilaar, worden de architecturale objecten nietig in de grote monumentale tentoonstellingszaal en leiden de blik omhoog langs het bewerkte kapiteel naar het negen meter hoge glazen plafond. In het volgende vertrek bijna klem tussen vloer en plafond en in het daaropvolgende vertrek op de grond gelegd als versperring leiden de kolommen uiteindelijk naar hun historische voorbeeld, waar ze twijfel oproepen over zijn echtheid en functie.