nl
en

Novo Sion / 2018 / RijswijkBuiten / Opdracht gemeente Rijswijk

 

In opdracht van de gemeente Rijswijk heeft beeldend kunstenaar Michiel Kluiters een bijzonder kunstwerk gerealiseerd voor de nieuwbouwwijk tussen oud Rijswijk en Delft: RijswijkBuiten.

 

Het kunstwerk getiteld Novo Sion bestaat uit zestien grote schijven die verspreid over de wijk in stoep en straat zijn opgenomen. In de schijven heeft Kluiters in een reliëf van cortenstaal en beton telkens een andere voorstelling aangebracht die verwijst naar een stukje van de rijke geschiedenis van dit gebied.

 

Bij zijn onderzoek naar RijswijkBuiten ontdekte Michiel Kluiters dat het gebied in de loop van de tijd keer op keer met de grond gelijk is gemaakt om er vervolgens weer iets nieuws op te bouwen. Zo ook de laatste keer toen de meters tuinbouwkassen moesten wijken voor de nieuwbouwwijk die er nu staat. Dat gegeven fascineerde hem om meer in de geschiedenis te duiken en een relatie te leggen met de wijk zoals die bedoeld is: een groene, duurzame wijk die je het gevoel geeft buiten te wonen. De naam van het kunstwerk is afgeleid van het klooster Sion dat hier ooit stond.

 

Kluiters ziet zijn werk als een soort bedelarmband waarbij de afzonderlijke amuletten elk een eigen verhaal vertellen. Op de schijven van 120 cm doorsnee heeft Kluiters in reliëf – niet hoger dan dat van een putdeksel – zijn verbeelding de vrije hand gegeven.

 

Om het verband tussen de nieuwe wijk en de geschiedenis van de plek verder te versterken, ontwikkelde hij bij de schijven een speciale AudioApp; Rondje Rijswijk genaamd. Deze is gratis te downloaden in de App store. Zowel volwassenen als kinderen krijgen er extra verhalen te horen over het Spook van Sion, een reislustige Romeinse mijlpaal en een muntschat. Zo worden de verschillende lagen van de geschiedenis op een vrije manier verbeeldt en krijgt de nieuwe wijk wortels.