nl
en

Oranjerie / 2011 / Gemeentehuis Haren / opdracht / Haren (Gr)

Drie taatsdeuren voorzien van een lenticulair fotowerk, ingeklemd tussen lichtbak en glasplaat. Afmetingen fotowerk: 540 x 230 cm (drie delen van 180 x 230 cm).

 

Het fotowerk ‘Oranjerie’ is een 2D lenticulaire afbeelding die is opgebouwd uit 16 foto-opnames. Wanneer de beschouwer al kijkend naar het werk, langs loopt dan veranderd de afbeelding stapsgewijs; nieuwe exotische planten verschijnen in de raadzaal terwijl andere planten juist weer verdwijnen. Vanaf een bepaald standpunt is de raadzaal geheel leeg (zonder planten).

 

Achter de taatsdeuren met het fotowerk bevind zich de raadzaal van het gemeentehuis. Het kunstwerk is opgebouwd uit een serie foto-opnames gemaakt tijdens een fotoshoot in deze raadzaal. Een selectie tropische planten overeenkomend met een typische verzameling planten in een orangerie vormden samen met het meubilair in de raadzaal de basis voor deze foto’s.

 

‘Oranjerie’ is een vervolg op het werk ‘Wintergarden’ uit 2005, een parmante video-installatie in het het Amphia Ziekenhuis Breda, waarin weelderige exotische plantenpartijen worden afgewisseld door een ziekenhuisbed in een tropische kas of een oerwoud dat een klinische ziekenhuisruimte lijkt te gaan overwoekeren.

 

Lenticulair: 3D techniek waarbij de scheiding tussen het linker en rechter beeld geschiedt doormiddel van lenzen. Deze lenzen zijn verwerkt tot een ribbel folie waarachter het 3D-beeld wordt geplaatst. Een lenticulair beeld toont niet één stereopaar maar een hele reeks waardoor je om de objecten in de 3D-afbeelding heen kunt kijken. De 3D-afbeelding kan zonder hulpmiddelen worden bekeken. Met behulp van lenticulair kunnen ook bewegende 2D-beelden getoond worden.