nl
en

Planet M / 2009 - 2011 / opdracht / NIMk / Amsterdam

Planet M is een verrijdbaar kunstobject dat als tentoonstellings- en evenementenruimte kan worden gebruikt. De basis van Planet M is een oplegger die tijdens het transport een container voor de uitklapbare tentconstructie vormt.

 

Wanneer de tentconstructie is uitgeklapt ontstaat er een cirkel met een doorsnede van 12 meter, bestaande uit aluminium trussen met opgeblazen (PVC) tentdoek met led verlichting erin ertussen. Deze vorm lijkt op een groot rond matras dat scheef op de oplegger rust. Scheef in de zin dat het centrum van de cirkel zich net buiten de oplegger bevindt, maar ook dat het dak boven de oplegger lager (280 cm) is dan op het verst verwijderde punt (480 cm). Door het vullen met lucht van de verschillende taartvormige delen ontstaat er een zeer stabiele, stijve vorm.

 

Vanwege de ledverlichting in het dak fungeert het ook als een enorme schemerlamp.

 

Rondom het dak kunnen zijdelen van PVC membraan worden bevestigd zodat de tent gesloten kan worden. Onderaan deze zijdelen zit een grote zak die met water gevuld moet worden om te zorgen dat de wanden op spanning en de tent op zijn plek blijft staan. De tent hoeft dus niet geborgd te worden met lijnen. Als het nodig is kan het centrum van het cirkelvormige dak nog afgedekt worden met een toptent om de constructie licht- en waterdicht te maken.

 

Met de tent uitgeklapt is er een ruimte ontstaan van meer dan 100 vierkante meter met een hoogte van 2,6 tot 4,6 meter.

 

Ontwerp is van Michiel Kluiters, technische ontwikkeling en realisatie Michiel Kluiters i.s.m. Ir. Arno Pronk.

 

Planet M werd gemaakt in opdracht voor het Nederlandse Instituut voor Mediakunst (NIMK) en Stichting Kunst In de Openbare Ruimte (SKOR).

Kort na de realisatie van Planet M werden beiden instituten opgedoekt door drastische bezuinigingen vanuit Den Haag. Helaas is Planet M toen ook verloren gegaan.