nl
en

Polaris / 2013 / Minkema College / opdracht / Gemeente Woerden

Dit tweedelige kunstwerk is gemaakt voor de nieuwbouw van het Minkema College in Woerden. Voor beide vides van het gebouw is een deel van het werk ontworpen.

 

Het nieuwe schoolgebouw is ontworpen door Ector Hoogstad Architecten. Het bestaat uit een rechthoekig complex met veel symmetrie. De centrale aula op de begane grond wordt geflankeerd door twee vides van vier verdiepingen hoog. Voor beide ruimtes ontwierp Michiel Kluiters een bolvormig kunstwerk dat inhaakt op de identiteit van de school, te karakteriseren als ‘eenheid door verscheidenheid’. Het zijn twee echte blikvangers die – in woord en beeld – verrassend veel betekenissen dragen.

 

In het eerste object is een grote geometrische bolvorm, opgebouwd uit talloze spiegelende vlakken, hangt als een buitenaardse komeet in de vide. Het doet de ruimte visueel uiteenvallen in fragmenten die net niet op elkaar aansluiten. Tegelijkertijd brengt het object al die facetten samen in één vorm.

 

In het tweede object is de identiteitsgedachte van de school in tekst gevat. In het oude gebouw stond op een muur geschreven dat niet de verschillende religieuze en culturele achtergronden van de leerlingen het verbindende element zijn, maar het feit dat het jonge mensen zijn. Kluiters heeft deze tekst verwerkt in het object. Ook dit is een bolvorm, maar refereert aan een armillarium: een meetinstrument van het hemelgewelf dat door astronomen en wetenschappers werd gebruikt en dat symbool stond voor kennis.

 

Daarnaast verwijst Polaris ook naar ‘polariseren’, ‘pool en tegenpool’ of de poolster (de spiegelbal) versus een object dat de beweging van de sterren meet. Qua betekenis is er een fraai verband tussen beide objecten, maar qua vorm zijn het óók tegenpolen: de ‘poolster’ weerkaatst alle indrukken, het armillarium laat door zich heen kijken.

 

Het project is totstandgekomen dankzij financiële ondersteuning van het Mondriaan Fonds en de Gemeente Woerden.