nl
en

Rites de Passage / 2008 / collaboration with André van Bergen / Marres / Maastricht

À l'extérieur. Rites de Passage

 

Deze installatie is opgebouwd uit een aantal elementen die op subtiele wijze de maatverhoudingen van de straat vertalen naar de verhoudingen van het interieur van Marres.

 

Op de begane grond steekt een lange container door drie vertrekken heen. De container vormt een passage en is aan weerskanten voorzien van glazen deuren, die normaliter de kamers van elkaar scheiden.

In de centrale hal van Marres zijn de deuren verwisseld voor stalen hekken, waardoor men vanaf de straat zo door het huis de tuin in kan 

en andersom. Dit is een werk van Bik/Van der Pol, gerealiseerd in 2002 voor de tentoonstelling 'Stadsoase'. Met hun toestemming is dit werk opnieuw geïnstalleerd als deel van À l'extérieur. Rites de Passage.

 

In een kamer aan de voorzijde van het huis hangt een muurvullende foto van de centrale hal van Marres. De maat en de verhoudingen op de foto zijn zo aangepast dat ze overeenkomen met de verhoudingen van de container die parallel aan de echte hal staat opgesteld. In dezelfde ruimte staat een ronde reclamezuil, behangen met posters ontworpen door Mareen Mooren.

 

De wenteltrap in het achterhuis is van boven tot beneden bekleed met tweedehands vloerhout. Het hout vormt zo een hele grote ton die om het stalen frame van de trap heen is gespannen. Het gebouw van Marres is ooit gebouwd als een bierbrouwerij. De trap is echter nog wel gewoon bruikbaar, op iedere verdieping is een opening waardoor de trap kan worden betreden.

 

In diverse door Michiel Kluiters en André van Bergen gecreëerde ruimtes verspreid over het gebouw zijn geluidsopnames te beluisteren van voordrachten in het Frans, Engels, Duits en Nederlands. De voorgelezen teksten zijn afkomstig uit verschillende bronnen, de verbindende factor is dat ze allemaal het fenomeen flaneren in respectievelijk Parijs, New York, Londen, Berlijn en Den Haag aankaarten. Deze geluidsopnames zijn samengesteld door Eric de Kuyper en José Teunissen.

 

Op de zolder, in de eerder door Michiel Kluiters en André van Bergen gerealiseerde installatie Lobby, zijn op hotel-tv's compilaties van filmklassiekers te zien. Deze compilaties zijn samengesteld door Eric de Kuyper.