nl
en

Via 2014 / 2014 / Limmel-Nazareth / opdracht / Gemeente Maastricht

Het kunstwerk bevindt zich over de hele lengte van de zijwanden onder de nieuwe spoorwegonderdoorgang die de wijken Limmel en Nazareth in Maastricht met elkaar verbindt.

 

Aan de ene kant bevindt zich een harmonica-achtig relief van panelen die om beurten naar voren komen en wijken en zo uitstekende driehoeken vormen. Dit relief is ongeveer 2,4 bij 24 meter.

Op de schuine kanten staan straatnamen en -nummers in het beton gedrukt, aan de ene kant van de driehoek een adres uit Limmel en aan de andere kant een adres uit Nazareth. De driehoek vorm zorgt ervoor dat je alleen de straatnamen ziet van de wijk waar je vandaan komt als je je door de tunnel beweegt, pas als je stilstaat zie je de straatnamen uit beide wijken gebroederlijk om en om naast elkaar, alsof het een wijk betreft.

 

Aan de andere kant, op een schuin naar achter vallende wand van 24 meter, zijn vlakke betonnen panelen met fotografische afbeeldingen bevestigd. De afbeeldingen zijn als grafisch relief in het beton gedrukt.

De wand toont vervoersmiddelen waarmee bewoners uit beide wijken zich dagelijks voortbewegen zoals auto’s, fietsen, motoren, een step, een scooter, een paard, een paar schoenen en zelfs een stel krukken. Bij ieder vervoersmiddel staat een nummer en deze nummers corresponderen met de nummers van de adressen aan de andere kant, dat zijn de adressen waar deze vervoersmiddelen daadwerkelijk te vinden zijn.

 

Het kunstwerk wordt op een bijzonder manier uitgelicht met gekleurd led licht wat met name in de avond een extra dimensie geeft aan het geheel.

 

Via 2014 zal op den duur functioneren als een monument voor het moment dat de verbinding tussen Limmel en Nazareth tot stand kwam.

 

In 2016 werd de spoorweg onderdoorgang en dit kunstwerk genomineerd voor de Victor de Stuersprijs.