nl
en

Via 2014 / 2014 / Limmel-Nazareth / opdracht / Gemeente Maastricht

Onder de nieuwe spoorwegonderdoorgang die de wijken Limmel en Nazareth in Maastricht letterlijk met elkaar verbindt, wilde men graag een kunstwerk die deze verbinding op een bijzondere wijze laat zien.

Het is een kunstwerk geworden waar een groot aantal bewoners uit beide wijken aan hebben bijgedragen en het idee is dat het op ten duur zal functioneren als een monument dat de totstandkoming van de verbinding tussen Limmel en Nazareth symboliseert.

 

Het kunstwerk bevindt zich aan weerskanten over de hele lengte op de zijwanden. Aan de voetgangerszijde bevindt zich een schuine, terugvallende wand, waar over een lengte van 24 meter vlakke betonnen panelen in de wand zijn geplaatst. Hierop zijn fotografische afbeeldingen te zien die middels een gerasterd reliëf verdiept in het beton zijn aangebracht. De lange wand toont afbeeldingen van allerlei vervoersmiddelen zoals auto’s, fietsen, motor met zijspan, step, scooter, paard, schoenen en zelfs een paar krukken. Het zijn foto’s gemaakt van de favoriete vervoersmiddelen van bewoners uit alle hoeken van beide wijken. Voertuigen waarmee ze dagelijks door de ondergang gaan. Bij ieder vervoersmiddel staat een nummer, dit zijn de huisnummers die corresponderen met de echte adressen van de desbetreffende bewoners aan wie het vervoersmiddel toebehoort.

 

Aan de tegenovergelegen zijde zie je een serie ‘driehoekvormige’ betonelementen die in serie een harmonica achtig, hoog reliëf vormen. Op beide schuine kanten van ieder element staat een straatnaam en huisnummers. De straatnamen liggen verdiept in het beton. Aan een zijde staat een straatnaam uit de wijk Limmel en op de andere zijde een straatnaam uit de wijk Nazareth, ze corresponderen met de huisnummers die bij de voertuigen staan. De driehoekvorm zorgt ervoor dat wanneer je door de tunnel rijd je alleen de straatnamen uit de wijk ziet waar je vandaan komt. Echter als je recht voor de wand gaat staan of er vanaf de overkant naar kijkt, dan zie de straatnamen van beide wijken om en om door elkaar staan, alsof het dan één wijk betreft.

 

Het kunstwerk wordt op een bijzonder manier uitgelicht door RGB (gekleurd) led licht wat met name in de avond een extra dimensie geeft aan het geheel. Online artikel over dit werk: http://publiekgemaakt.nl/via-2014/

 

In 2016 werd de spoorweg onderdoorgang en dit kunstwerk genomineerd voor de Victor de Stuersprijs.