nl
en

Wereldplek / 2011 / Schoolboulevard Lewenborg / opdracht / CBK Groningen

Dit kunstwerk bevindt zich op een plein bij een scholencomplex in Groningen. Het kunstwerk is tot stand gekomen vanuit de behoefte om bijzondere ontmoetingsplekken te creëren voor leerlingen van de verschillende schoolinstellingen die daar samen zijn ondergebracht in een nieuw verzamel-schoolgebouw.

 

Op het plein staan drie betonnen sculpturen in de vorm van een uitvergrote kruk met 3 poten, ze staan in een diagonale as op gelijke afstand van elkaar verspreid over de gehele lengte van de boulevard. Rondom iedere grote kruk staat een serie kleine krukjes die willekeurig lijken te zijn gepositioneerd. De vormgeving is afgeleid van een beroemd ontwerp van Alvar Aalto; de P60. De Aalto foundation heeft medewerking verleend aan de totstandkoming van het project.

 

De grote krukken zijn exacte uitvergrotingen van het kleine krukje (schaal 1: 6.5). De kleine krukjes zijn uitgevoerd in gegalvaniseerd staal en zijn in de grond verankerd. Uit de drie grote krukken schijnt aan de onderkant van de zitting een fel gekleurd licht. Er zijn vier verschillende kleuren licht die om de zoveel tijd wisselen van kruk. In de kruk zit tevens een speaker waarmee leerlingen muziek kunnen afspelen en zo met elkaar kunnen delen vanaf hun eigen smartphone.