nl
en

Wereldplek / 2011 / Schoolboulevard Lewenborg / opdracht / CBK Groningen

Op de Onderwijsboulevard van een nieuw (v)mbo verzamel-schoolgebouw staan drie grote krukken, ze staan in een diagonale as op gelijke afstand van elkaar verspreid over de gehele lengte van de boulevard.

 

Rondom iedere grote kruk staan twaalf kleine krukjes die willekeurig lijken te zijn gepositioneerd. De grote krukken zijn van beton en zijn wat betreft de maatverhoudingen exacte uitvergrotingen van het kleine krukje (schaal 1: 6.5). De kleine krukjes zijn uitgevoerd in gegalvaniseerd staal en zijn aan de grond verankerd. 

 

De vormgeving is afgeleid van een ontwerp van Alvar Aalto. De Aalto foundation heeft medewerking verleend aan de totstandkoming van het project.

 

De drie grote krukken dienen als speciale wifi hotspots. In een straal tot 10 meter rondom iedere grote kruk kunnen de leerlingen middels een smartphone of laptop op verschillende manieren met elkaar en anderen communiceren, middels een speciale internet applicatie.

Uit de drie grote krukken schijnt aan de onderkant van de zitting een fel gekleurd licht. Er zijn vier verschillende kleuren licht die om de zoveel tijd wisselen van kruk. Ze corresponderen met vier verschillende internet functies, aan het licht kun je zien welke functies er op dat moment zijn toebedeeld aan welke krukken. Zo kunnen de leerlingen deelnemen in een ouderwetse 'chatroom'; muziek van eigen smartphone afspelen door speakers in de krukken; actueel jongeren nieuws lezen en bij rood licht zonder restricties het web op.

 

Om de 15 minuten wisselen de krukken willekeurig van de kleur licht en dus van functie, de leerlingen kunnen echter tijd-rekken door vragen, die op het beeldscherm van de smartphone verschijnen, goed te beantwoorden.